Bra att veta om lagar och regler för vinterdäck

Lager, regler och annan viktig information om däck, vinterdäck, hjulskifte osv.

Under vilken period får du normalt använda dubbdäck?
Vinterdäck måste du använda 1 december – 31 mars. Dubbdäck får du använda 1 oktober – 15 april. Det betyder att du måste använda vinterdäcken till 31 mars om det råder vinterväglag och kör du på dubbdäck måste de skiftas innan 15 april, om det inte råder vinterväglag. Under de här 2 veckorna är det högtryck på våra däckverkstäder så kom ihåg att boka tid för hjulskifte i god tid. Vinterdäcken är olagliga att köra med på vintern när de slits under 3 mm.

Vinterdäck, vad säger lagen?
I Sverige har vi lag på vinterdäck. Vinterdäckreglerna, dubbade eller dubbfria, gäller i hela landet. Det finns vissa undantag från krav på vinterdäck. Läs mer på: Vinterdäck – Transportstyrelsen

När måste du använda vinterdäck?
1 december – 31 mars kräver lagen att vinterdäck används om det är vinterväglag. Även tunga fordon som lastbilar och bussar lyder under vinterdäckslagen, läs mer på Transportstyrelsens hemsida. Vinterdäck kan vara dubbade eller dubbfria.

Mönsterdjup vinterdäck
Mönsterdjupet ska vara minst 3 millimeter, Toyota rekommenderar dock ett mönsterdjup på 5 millimeter för att fungera bra i vinterväglag. Är mönsterdjupet mindre än 5 mm minskar däckets förmåga att leda bort slask och få grepp på is.

Mönsterdjup sommardäck
För sommardäck rekommenderar vi minst 3 millimeter för bästa väggrepp vid vått underlag. Den lagliga gränsen går vid 1,6 millimeter.
När du bokar tid för däckskifte hos oss hjälper vi dig att hålla koll på mönsterdjup så du kan känna dig trygg med att du åker på säkra, lagliga däck.

Boka enkelt tid för hjulskifte här.

När är det vinterväglag?
Tidigare tolkades vinterväglag som när det fanns snö, is eller frist på vägbanan och/eller angränsande vägar. Numera anses vinterväglag råda när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Om det råder vinterväglag på platsen är det polisen som avgör. Du kan alltså inte hävda att det råder eller inte råder vinterväglag om polisen är av en annan åsikt. Planera väl, följ lagstiftningen för när du måste ha vinterdäck och tänk på att de flesta olyckor sker på grund av blixthalka och bilister som inte bytt däck i tid. Tunga fordon, lätt lastbil och släp – vilka regler för däck är det som gäller? På Transportstyrelsens hemsida kan du läsa mer om vilka regler som gäller för däcken på ditt fordon.